
CONCORDIA :  SPELREGELS 

HET SPELMATERIAAL 

Spelbord: Imperium (3-5 spelers) / Italia (2-4 spelers)     5 Pakhuizen 

                                      

 
SPELOVERZICHT 

Het spel klaarzetten 

Hoe het spel klaargezet moet worden is beschreven in de afzonderlijke ‘snelle intro’. De aankoopkaarten die niet benodigd zijn, 

worden uit het spel verwijderd (afhankelijk van het aantal speler). Nadat je willekeurig de startspeler hebt aangeduid, krijgt de 

laatste speler (i.e. die rechts van de startspeler zit) de Praefectus Magnus kaart. 

Spelverloop 

De spelers voeren in wijzerzin hun acties uit. Een speler houdt de niet-uitgespeelde personagekaarten op handen. In een spelbeurt 

leg je 1 kaart uit handen en voer je de overeenkomstige acties uit. Alle uitgespeelde kaarten vormen een persoonlijke aflegstapel, 

die steeds de laatst gespeelde kaart toont. Met de Tribuun kan een speler alle eerder gespeelde kaarten terug op handen nemen. 

Speleinde 

Het spel eindigt nadat een speler de laatste kaart vanuit het aanbod koopt, of nadat de eerste speler zijn 15de huis bouwt. Sowieso 

ontvangt deze speler de CONCORDIA kaart. Alle andere spelers mogen nog hun laatste beurt uitspelen, vooraleer ze hun 

eindscore berekenen. 

Overwinningspunten berekenen 

Elke personagekaart is gerelateerd aan een Oude Godheid. Deze Goden belonen elk bepaalde verwezenlijkingen (bv. het aantal 

bevolkte provincies, het aantal kolonisten, etc.). 

Wanneer je Concordia voor het eerst speelt, wordt een tussentijdse scoretelling aangeraden. De berekening van de eindscore (en 

de tussentijdse) wordt in detail beschreven op de laatste pagina. 

PERSONAGEKAARTEN 

TRIBUUN          Voorbeeld 

1. Kaarten terug nemen 

De speler neemt alle eerder uitgespeelde kaarten 

terug op handen. Als een speler meer dan 3 

kaarten terugneemt (incl. de Tribuun), ontvangt 

hij 1 sestertius per kaart voorbij de 3de. 

2. 1 nieuwe kolonist inzetten 

Daarenboven mag de speler 1 nieuwe kolonist inzetten door 

1 voedsel en 1 werktuig te betalen aan de bank, en een land- 

of zeekolonist in te zetten in “Roma”. 

 

* We verontschuldigen ons voor de drukfout op de Diplomaat in deck IV. De kost is werktuigen, zoals het symbool aangeeft. 

110 houten spelstukken in de spelerskleuren: Rood, Groen, Geel en Blauw. Per speler: 

3 zee kolonisten              3 land kolonisten                    1 scoresteen              15 huizen 

80 houten goederen: 

                baksteen          voedsel        werktuig              wijn              doek   

72 kaarten 

 

 

 

                 65 personagekaarten                      Concordia         Praefectus      5 overzichts- 

       35 startkaarten,      30 aankoopkaarten        kaart          Magnus-kaart      kaarten 

       7 per speler            stapels I – V* 

 

 

 

 

       30 stadsfiches           24 bonus fiches 

Geldstukken (1, 2, 5, en 10 sestertii) 

 

 

1 spelregels 

1 snelle intro 

1 boekje met historische informatie 

 

Een speler die tot nu toe 4 kaarten heeft uitgespeeld,  

speelt zijn TRIBUUN. Zo neemt hij in totaal 5  

kaarten terug, en ontvangt 2 sestertii van de  

bank. 

 

Daarenboven beslist hij om een nieuwe  

kolonist in te zetten. Hij betaalt 1 voedsel en  

1 werktuig aan de bank, en plaatst de nieuwe  

kolonist in “Roma”. De kolonist onthult een nieuwe  

opslagplaats in het pakhuis. 

 



PERSONAGEKAARTEN 

ARCHITECT         Voorbeeld 

1. Kolonisten verplaatsen 

Het aantal kolonisten dat een speler op het 

spelbord staan heeft, bepaalt het aantal 

mogelijke verplaatsingen de speler kan doen 

met z’n kolonisten. Landkolonisten bewegen langsheen de 

bruine lijnen, en zeekolonisten langs de blauwe lijnen. De 

eerste beweging met een kolonist is vanuit z’n startplaats 

naar een aanliggende lijn. Alle verdere bewegingen 

verplaatsen de kolonisten door een stad naar de volgende 

aanliggende lijn. Aan het eind van een verplaatsing kan een 

kolonist niet op een lijn geplaatst worden die reeds bezet si 

door een andere kolonist. Een kolonist mag wel bewegen 

langs bezette lijnen, die uiteraard meetellen in het aantal 

mogelijke verplaatsingen. 

2. Huizen bouwen (na alle verplaatsingen) 

De speler mag huizen bouwen in de steden die grenzen aan 

elk van zijn kolonisten. Elk nieuw huis dat gebouwd wordt in 

een stad, wordt betaald met goederen en geldstukken aan de 

bank: 

• Goederen: 1 voedsel in een stenen stad, of 1 

baksteen en 1 van de goederensoort van die stad in 

elke andere stad. 

• Geldstukken: 1 sestertius in een stenen stad, 2 

sestertii in een voedsel stad, 3 in een werktuig stad, 

4 in een wijn stad, en 5 in een doek stad. 

Als een nieuw huis gebouwd wordt in een stad waar er al 

andere huizen staan, wordt de bouwkost in geldstukken vermenigvuldigd met het aantal huizen die er zullen staan na het bouwen 

van dit huis (bv. om het 4de huis te bouwen, wordt de bouwkost in geldstukken met 4 vermenigvuldigd). De kost in goederen blijft 

onveranderd. Spelers kunnen niet meer dan 1 huis per stad bouwen, en nooit in “Roma” bouwen. 

PREFECT         Voorbeeld 

De speler kiest uit 2 mogelijkheden: 

a) De speler kiest een provincie uit waar de 

huizen goederen produceren. Hij kan enkel 

een actieve provincie uitkiezen waar de 

bonusfiche (provincie fiche) het goederensymbool toont. Het 

is niet noodzakelijk dat de speler (of gelijk welke speler) 

huizen bezit in de provincie. Hij draait de bonusfiche van de 

provincie om met de geldkant naar boven, en ontvangt 1 

goed van de soort die afgebeeld is op de bonusfiche uit de 

bank. Tot slot produceren alle huizen, ongeacht hun eigenaar, 

binnen de provincie de goederensoort van die stad. 

Of 

b) In plaats van produceren, kan de speler ervoor kiezen om  

de geldbonus te innen. Voor elk zichtbaar geldstuk op de 

bonusfiches ontvangt hij 1 sestertius uit de bank. Daarna 

worden alle bonusfiches terug omgedraaid naar de 

goederensymbolen. 

KOLONIST         Voorbeeld  
De speler kiest uit 2 mogelijkheden:  

a) De speler mag nieuwe kolonisten op het 

spelbord plaatsen, wanneer hij voor elk 1  

voedsel en 1 werktuig betaalt. Nieuwe kolonisten worden 

geplaatst in “Roma” of in een andere stad waar de speler 

reeds een huis heeft. 

Of 

c) De speler ontvangt 5 sestertii plus 1 extra sestertius voor 

elk van de eigen kolonisten op het spelbord. 

  

Rood heeft 3 kolonisten. 1 landkolonist staat tussen “Colonia A.” en  “Novaria”. 

De andere 2 staan nog steeds in “Roma”. Hij heeft dus 3 verplaatsingsmogelijk- 

heden voor z’n kolonisten. 

De zwarte pijlen tonen 

welke bewegingen hij met 

z’n kolonisten maakt. De 

zeekolonist beweegt vanuit 

“Roma” op de zeelijn naar 

“Massilia” (1 stap), en de 

land-kolonist beweegt 2 

stappen langs de lijn tussen 

“Aquileia” en 

“Vindobona”. 

Na deze bewegingen mag 

hij nog huizen bouwen. In 

totaal zijn er  

5 steden naast zijn 

kolonisten. Maar aangezien 

hij al een huis bezit in 

“Colonia A.”, heeft hij 

slechts 4 

bouwmogelijkheden. Hij 

heeft genoeg goederen en 

geld om 3 nieuwe huizen te  

bouwen. Hij bouwt er één in “Massilia” (5 sestertii, 1 doek en 1 baksteen), in 

“Novaria” (4 sestertii, 1 wijn en 1 baksteen) en in “Aquileia” (6 sestertii, 1 

voedsel en 1 baksteen). Een huis in een voedsel stad kost slechts 1 baksteen, 1 

voedsel en 2 sestertii, maar aangezien hier al 2 huizen staan, is de bouwkost in 

geld verdrievoudigd. Hij betaalt de goederen en sestertii aan de bank, en plaatst 

de drie huizen. 

 

“Syria” kan produceren aangezien de bonusfiche nog steeds het goederen-

symbool toont. Rood speelt de Prefectkaart, kiest “Syria” en krijgt 1 doek zoals 

op de bonusfiche staat. De bonusfiche van “Syria” wordt nu omgedraaid naar 

z’n geldkant, en alle huizen in “Syria” produceren: 

Rood en Blauw ontvangen elk 1 voedsel, Geel ontvangt 1 

doek. 

 

In de onderstaande situatie zou een speler die voor de geldbonus 

kiest, 6 sestertii uit de 

bank krijgen, aangezien 

er 6 geldstukken 

zichtbaar zijn op de 

bonusfiches. De 

bonusfiches met 

geldstukken worden 

terug omgedraaid zodat 

ze terug de 

goederensymbolen 

tonen. 

Rood heeft 2 voedsel en 2 werktuigen in zijn pakhuis, en speelt de 

KOLONISTkaart. Hij betaalt 2 voedsel en 2 werktuigen om 2 kolonisten te  

plaatsen. Hij kiest ervoor om een nieuwe 

zeekolonist te plaatsen in “Roma” en een 

nieuwe landkolonist in “Massilia”. Hij kon er 

ook voor gekozen hebben om een kolonist in 

“Aquileia” te plaatsen, maar niet in 

“Novaria” aangezien hij daar nog geen huis 

heeft (uiteraard is enkel een landkolonist 

zinvol in “Novaria”.). Of, hij kon zelfs 2 

kolonisten in dezelfde stad plaatsen. 

 



PERSONAGEKAARTEN 

MERCATOR         Voorbeeld 

Deze beurt bestaat uit 2 stappen: 

1. De speler ontvangt 3 sestertii uit de bank 

(of 5 sestertii met een gekochte Mercator). 

2. Hij mag dan 2 goederensoorten 

verhandelen met de bank. Dit betekent dat hij 2 

goederensoorten kan verkopen, of 2 soorten kopen, of 1 

soort verkopen en een andere soort kopen. Het aantal 

eenheden dat hij kan kopen/verkopen is enkel gelimiteerd 

door de vrije plaatsen in zijn pakhuis, waar elke eenheid 1 

opslagplaats in neemt. Het verhandelen wordt gedaan adhv 

vaste prijzen, die bovenaan het pakhuis staan aangegeven. 

 

DIPLOMAAT         Voorbeeld 

De speler voert de actie uit van een 

personagekaart die bij een andere speler 

bovenaan op de aflegstapel ligt. De actie wordt 

uitgevoerd alsof de speler zelf de kaart had 

gespeeld. Acties van spelers die zonet een Diplomaatkaart 

speelden, of hun kaarten terug op handen namen met de 

Tribuunkaart, kunnen niet overgenomen worden.  

 
 

SENATOR         Voorbeeld 

De speler mag tot 2 personagekaarten kopen 

uit het aanbod op het spelbord, en deze op 

handen nemen. De prijs voor een kaart is de 

som van: 

• de goederen afgebeeld in het rode veld van de kaart 

• plus de goederen afgebeeld op het spelbord onder 

de plaats waar de kaart ligt. Waar een vraagteken 

staat, kan de speler een goed naar keuze afgeven. 

Na de aankoop, worden alle personagekaarten in het aanbod 

naar links opgeschoven, en wordt het aanbod aangevuld tot 

er terug 7 kaarten liggen (zolang de voorraad strekt). 

 

 
 

CONSUL         Voorbeeld 

De speler mag één personagekaart kopen uit 

het aanbod, en deze op handen nemen. De prijs 

bestaat enkel uit de goederen die in het rode 

vak op de kaart staan. De goederen die onder de kaart staan 

afgebeeld, mogen genegeerd worden. Net zoals bij de 

Senator, schuiven de overige kaarten naar links, en wordt het 

aanbod aangevuld (zolang de voorraad strekt). 

 

 

SPECIALISTEN        Voorbeeld 

(Metser, Boer, Smid, Wijnboer, Wever) 

Alle huizen van de speler, met de gerelateerde 

goederensoort, produceren één eenheid. 

 

BIJKOMENDE REGELS 

PRAEFECTUS MAGNUS 

Wanneer de speler die de Praefectus Magnuskaart bezit een Prefectkaart uitspeelt (of er één gebruikt met de Diplomaat) om een 

provincie te laten produceren, ontvangt hij een dubbele bonus (2 eenheden ipv 1). Productie in de steden wordt niet beïnvloed. Na 

deze beurt geeft hij de Praefectus Magnuskaart door aan de speler rechts van hem. Een speler moet de Praefectus Magnuskaart 

spelen wanneer hij kan, en mag er niet voor kiezen om nu af te zien van het voordeel en zo de kaart voor later sparen. Maar, als 

een speler de Prefectkaart speelt om de geldbonus te krijgen, wordt de Praefectus Magnuskaart niet geactiveerd, blijft hij bij de 

speler – je kan de geldbonus niet verdubbelen.  

Groen bezit 2 sestertii en een pakhuis zoals hier aangegeven. Ze speelt de 

Mercatorkaart, en ontvangt 3 

sestertii (het is geen 

aangekochte Mercator). Ze 

verkoopt 3 eenheden wijn aan 

3x6 = 18 sestertii aan de bank, 

zodat haar totaal aan cash nu 23 

sestertii is. Voor de tweede 

goederensoort, wenst ze 

bakstenen aan te kopen. Ze zou  

tot 7 bakstenen kunnen betalen, maar ze heeft slechts 5 opslagplaatsen vrij. Ze 

beslist om 4 eenheden baksteen aan te kopen voor 4x3 = 12 sestertii. Ze had ook 

nog graag voedsel gekocht, maar dit mag ze niet meer (limiet = 2 soorten). 

 

Het voorbeeld toont de personagekaarten die de 4 andere spelers laatst speelden. 

De vijfde speler speelt 

een Diplomaatkaart. 

Hij kan nu de actie van 

de Senator, de 

Architect, of de Prefect 

uitvoeren. 

Het voorbeeld toont de 4 goedkoopste personagekaarten in het aanbod. De speler  

Wil de Mercator en 

de Architect 

aankopen. De 

Mercatorkaart kost 1 

wijn; de Architect 

kost 1 werktuig en 1 

baksteen. In plaats 

van de baksteen kon 

hij met gelijk welke  

goederensoort betaald  

hebben, aangezien het vraagteken de keuze laat. Hij neemt de Mercator en de 

Architect op handen. Nu verplaatst de Prefect 1 plaats naar links, en alle 

volgende kaarten 2 plaatsen. De 2 vrijgekomen plaatsen in het aanbod worden 

aangevuld met 2 nieuwe kaarten. (De Boer kostte 1 baksteen, 1 voedsel en 1 doek.) 

De speler wil de Kolonistkaart kopen, die zich op 

de 6de positie in het aanbod bevindt. Hij betaalt 

slechts 1 eenheid voedsel, aangezien de goederen 

op het spelbord genegeerd mogen worden (i.e. 

goed naar keuze plus 1 doek). Hij kan echter niet 

meer dan 1 kaart kopen. Hij neemt de Kolonist op 

handen, en de Prefect schuift één plaats naar 

links. De lege plaats wordt opgevuld met een 

nieuwe kaart uit de voorraad. 

 

De speler heeft in totaal 4 huizen in wijn steden, en speelt de Wijnboer. Ze 

ontvangt 4 eenheden wijn, en legt ze op de 4 lege opslagplaatsen in haar pakhuis. 

De andere spelers krijgen niets. 

 



PAKHUIS 

Elke speler heeft een pakhuis met 12 opslagplaatsen. Elke plaats kan of een kolonist of een eenheid goederen huisvesten. Bij de 

start van het spel zijn er 4 opslagplaatsen bezet door kolonisten, en kunnen die dus geen goederen bevatten. Als een speler nieuwe 

kolonisten op het spelbord plaatst, komt er nieuwe opslagplaats vrij. Als op één of andere manier alle plaatsen bezet zijn, kunnen 

er geen eenheden goederen meer opgeslagen worden. Het is niet toegestaan om goederen af te leggen om plaats te maken voor 

andere. Als een speler heel wat goederen krijgt, zonder dat hij er de plaats voor heeft, is het wel toegestaan te kiezen welke 

goederen hij wil opslaan, maar het is dan niet toegestaan om opslagplaatsen vrij te laten. 

RUILEN en de VOORRAAD 

Spelers mogen de goederen niet onderling ruilen. Goederen en geldstukken zijn in principe ongelimiteerd. Per speler is het aantal 

kolonisten gelimiteerd tot 6. 

TUSSENTIJDSE SCORETELLING 

Als een speler voor het eerst zijn Tribuunkaart uitspeelt om zijn kaarten terug op handen te nemen, ondergaat hij direct een 

tussentijdse puntentelling. Hij telt de punten voor al zijn kaarten, zoals hieronder beschreven voor de eindscoretelling, en telt zijn 

punten op het scorespoor. 

Nadat alle spelers hun Tribuunkaart voor het eerst hebben gespeeld, en zo hun tussentijdse score hebben verkregen, worden de 

scores vergeleken: de speler met de hoogste score ontvangt 2 sestertii, de speler op de tweede plaats ontvangt 1 sestertius. Als 

spelers op een gelijke plaats staan, krijgen ze allen hetzelfde bedrag (alle spelers op de 1ste plaats krijgen 2 sestertii, en allen op de 

2de plaats 1 sestertius).  

Hierna worden de scorestenen terug op nul gezet op het scorespoor. 

We raden de tussentijdse scoretelling niet aan, wanneer alle spelers het spel (goed) kennen. 

EINDE VAN HET SPEL 

Wanneer een speler de laatste personagekaart aankoopt en zo de aanbodlijn op het spelbord leegt, of als hij zijn 15de huis bouwt, 

ontvangt hij de Concordia kaart. Deze is een extra 7 punten waard. Alle andere spelers voeren  nu nog hun laatste beurt uit, 

voordat de scoretelling, zoals hieronder beschreven, plaatsvindt. 

De speler met het meeste overwinningspunten wint het spel. Bij een gelijkstand, wint de speler die de PRAEFECTUS MAGNUS 

bezit, of de speler die eerstvolgend de kaart zou krijgen. 

EIND SCORETELLING 

Elke personagekaart is gekoppeld aan een Oude Godheid, 

die de bezitter beloont met overwinningspunten. Eerst 

verzamelen de spelers al hun kaarten, ook deze vanop de 

eigen aflegstapel, en sorteren ze volgens de Godheden. De 

achterzijde van de overzichtskaart toont een overzicht van 

de Godheden, en in welke volgorde ze gescoord worden. De 

overwinningspunten (OP) voor elke kaart gekoppeld aan 

een Godheid wordt hieronder in de tekst beschreven. Alle 

overwinningspunten worden opgeteld met de speler z’n 

scoresteen op het scorespoor. Het is aanbevolen de volgorde 

te respecteren: 

VESTA 

De totale waarde van alle goederen in het pakhuis (volgens 

de afgebeelde prijs) wordt opgeteld bij het geld. De spelers 

krijgen 1 OP per 10 sestertii – de rest wordt genegeerd. 

JUPITER 

Voor elk huis in een niet-baksteen stad, ontvangen de 

spelers 1 OP (max. 15 OP). 

SATURNUS 

Voor elke provincie waar ten minste 1 eigen huis staat, 

ontvangen de spelers 1 OP (Imperium: max. 12 OP; Italia: 

max. 11 OP). 

MERCURIUS 

Voor elke goederensoort dat de spelers produceren met hun 

huizen, ontvangen ze 2 OP (max. 10 OP). 

MARS 

Voor elke eigen kolonist op het spelbord, ontvangen de 

spelers 2 OP (max. 12 OP). 

MINERVA 

Voor elke eigen stad van een gerelateerde soort, ontvangen  

de spelers het aantal OP zoals aangegeven op de 

specialistenkaart. 

 

Vrij vertaald door Steven De Tavernier 

De speler bezit in totaal 12 huizen op het spelbord, waarvan er 3 Bakstenen 

produceren, 4 voedsel, 3 werktuigen en 2 doek. Ze zijn verdeeld over 7  

provincies. Verder bezit de speler 5 kolonisten op het spelbord, 

heeft hij in totaal 13 sestertii, en bezit hij de Concordia kaart 

aangezien hij de laatste kaart van de aanbodlijn kocht. Zijn 

pakhuis bevat 1 doek, 3 werktuigen en 1 baksteen. 

Hij ordent zijn kaarten, zoals hier afgebeeld, wat 

de volgende scoretelling geeft: 

VESTA: de waarde van zijn 

goederen is 7 (1 doek) +15 (3 

werktuigen) +3 (1 baksteen) 

sestertii. Samen met zijn 

geldstukken (13 sestertii) geeft dit 

38 sestertii, die 3 OP waard zijn. 

JUPITER: aangezien 3 van zijn 

huizen in baksteen steden gebouwd 

zijn, heeft hij 9 huizen die voor deze 

Godheid tellen. Met 2 kaarten 

gekoppeld aan Jupiter ontvangt hij 

dus 2x9 = 18 OP. 

SATURNUS: aangezien de speler 

huizen in 7 provincies bezit, en hij 4 

kaarten gekoppeld aan Saturnus 

bezit, ontvangt hij 4x7 = 28 OP. 

MERCURIUS: jammer genoeg heeft 

de speler niet gebouwd in een wijn 

stad, maar hij produceert wel de 4  

andere goederensoorten. Voor zijn 2 kaarten gekoppeld aan Mercurius ontvangt 

hij dus 2x8 = 16 OP. 

MARS: voor zijn 5 kolonisten op het spelbord, ontvangt hij 10 OP per kaart 

gekoppeld aan Mars; dus 3x10 = 30 OP. 

MINERVA: De speler bezit een boer, die hem met 3 OP per huis in een voedsel 

stad beloont. Voor zijn 4 dergelijke huizen, ontvangt hij 12 OP. 

Samen met de 7 extra punten van de Concordia kaart, behaalt de speler een 

totaal van 114 overwinningspunten. 

 


